Розпочався гастрономічний сплав по Дністрі

Друк

Gastronomichnyi splavБільше десятка українських рестораторів з Києва, Одеси, Хмельницька, Чернігова та інших міст вирушила 6 серпня з Тернополя на річку Дністер, де проведуть Перший Галицький гастрономічно-краєзнавчий сплав. Учасники сплаву дегустуватимуть автентичні страви наддністрянської кухні та самі готуватимуть страви у польових умовах з місцевих, натуральних продуктів. Крім цього вони відвідають найцікавіші та наймальовничіші місцини Дністровського каньйону.

Більше десятка українських рестораторів з Києва, Одеси, Хмельницька, Чернігова та інших міст вирушила 6 серпня з Тернополя на річку Дністер, де проведуть Перший Галицький гастрономічно-краєзнавчий сплав. Учасники сплаву дегустуватимуть автентичні страви наддністрянської кухні та самі готуватимуть страви у польових умовах з місцевих, натуральних продуктів. Крім цього вони відвідають найцікавіші та наймальовничіші місцини Дністровського каньйону.

Триватиме гастрономічний сплав до 9 серпня. За цей час учасники сплаву відвідають села Уніж, Берем’яни, Литячі, Устечко, а також Вільховецькі водоспади, Червону гору, печери відлюдників, травертинові скелі, Джуринський водоспад та залишки Червоноградського замку. Сплавлятимуться вони під керівництвом Михайла Гросуляка у супроводі фахівців турклубу та обслуговуючого персоналу – охоронців, медика, кухаря тощо.

- Ми будемо досліджувати галицьку кухню методом куштування, що про їжу говорити, її треба пробувати, – каже Михайло Гросуляк. – У трьох селах для учасників сплаву будуть влаштовані атракційні вечері. Усі страви готуватимуть для гостей сільські господині, з якими ми попередньо домовилися про це. Будуть традиційні страви із місцевих продуктів сезонного характеру. Буде багато кукурудзи, хліб, спечений на капустяних листках, мамалига, густа юшка з риби. Колись її моя мама готувала, і я просив господиню з Уніжа таку саму приготувати. Риба спочатку обжарюється, потім тушкується у п’єцу, і розливається у полумиски, така юшка густа, схожа на заливну тільки має інший колір, традиційно її варили колись на весілля. Будемо дегустувати також страви з коропа, які готували на «Коропфесті». У Литячі буде зустріч із місцевою знахаркою, бабкою- травницею, вона готує різноманітні наливки. А сніданками та обідами будемо забезпечувати себе самостійно, в урочищі Шутроминці готуватимемо екообід з того, що росте на землі та плаває у річці.

Ідея такого гастрономічного сплаву виникла під час цьогорічних «РестоПрактик» в Одесі, де тернопільський ресторатор ділився своїм досвідом ведення ресторанного бізнесу. Мережа ресторанів «Самогонна ресторація», Форум Галицької кухні та «РестоПрактики» вирішли об’єднати зусилля та організувати оригінальний гастротур.


За матеріалами інтернет-порталу «Тернопільска липа»ÂÂ