Версія для друку

Круглий стіл з питань підготовки фахівців для сфери гостинності Тернопільщини

У рамках відзначення Дня туризму в області 20 вересня 2018 року відділ туризму спільно з управлінням освіти облдержадміністрації на базі Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму провели круглий стіл з питань підготовки фахівців для сфери гостинності Тернопільщини.


Мета заходу: узгодити напрями удосконалення освітнього процесу у закладах вищої та професійної освіти області у відповідності до вимог і потреб регіонального та місцевих туристичних ринків.
У заході взяли участь представники 8 закладів професійної та 6 закладів вищої освіти, які готують фахівців для сфери гостинності, а також туроператори, готельєри та ресторатори. В області щорічно випускається 225 кваліфікованих робітники та 150 фахівців для цієї галузі. Освіту здобувають за інтегрованими професіями і спеціальностями, що дає змогу бути мобільним, швидко орієнтуватися в інноваціях виробництва та якісно виконувати професійні обов’язки.
Станом на 01.09.2018 року в області діє понад 90 закладів розміщення. Десятки мільйонів гривень внутрішніх інвестицій залучаються у модернізацію існуючих об’єктів туристичної інфраструктури у Бучацькому, Гусятинському, Зборівському, Кременецькому, Чортківському районах, а особливо у місті Тернополі у рамках реалізації засад державно-приватного партнерства. Збільшується номерний фонд закладів розміщення, відкриваються сучасні заклади харчування, будуються відпочинкові комплекси, об’єкти сервісного обслуговування туристів.
Туристичні послуги надають 28 туроператорів, з яких 5 є туроператорами внутрішнього в’їзного туризму та понад 100 турагентів.
З вітальним словом на круглому столі виступила заступник голови обласної державної адміністрації С.Т.Беспоповцева, яка зазначила, що розвиток туристично-рекреаційної сфери є однією із стратегічних цілей у рамках реалізації Стратегії розвитку Тернопільської області на період до 2020 року. Становлення внутрішнього і в’їзного туризму є надзвичайно важливим завданням, вирішення якого має перспективи стати важливим чинником соціально-економічного розвитку області. Також у заході взяла участь Ольга Хома, начальник управління освіти та науки Тернопільської ОДА, вона розповіла про тристоронню співпрацю :навчальний заклад, готельно-ресторанний бізнес і туроператори. Така співпраця повинна бути систематичною для найкращого розвитку сфери гостинності у нашій області.
Директор Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг і туризму Грушко Г.Є. виступила з презентація освітнього закладу.
Модератором секції на тему «Про підготовку фахівців для туристичної сфери, готельного та ресторанного бізнесу у закладах вищої та професійної освіти області» виступила начальник відділу професійної та вищої освіти управління освіти і науки облдержадміністрації Моравська Н.С. Представники освітніх закладів поділилися досвідом підготовки спеціалістів. Було зазначено, що однією з головних причин недостатньої ефективності роботи сфери туристичного обслуговування, що знижує конкурентоспроможність регіону щодо розвитку індустрії туризму є відсутність базової професійної підготовки кадрів у переважної більшості суб’єктів підприємницької туристичної діяльності або ж залучення у цю діяльність фахівців з інших галузей без проходження ними відповідної перекваліфікації.
Друга секція була присвячена темі проблем забезпечення закладів сфери гостинності області (туристичних фірм, готелів, ресторанів) кваліфікованими спеціалістами. Її модерував начальник відділу туризму облдержадміністрації Яцків Р.І., який відмітив, що об’єктивно аналізуючи ситуацію, розуміємо, що рівень обслуговування клієнтів не завжди відповідає сучасним вимогам.
Представники бізнесу зазначали, що у туристичній сфері регіону відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів, а саме:
- фахівців за спеціальностями туристичного супроводу, які мають необхідну спеціалізовану підготовку та відповідне тематичне професійне спрямування (спелео-, водний або піший туризм);
- професійних кадрів для готельно-ресторанного обслуговування (адміністратори, покоївки, кухарі, офіціанти, бармени та ін.);
- кваліфікованих груповодів (гідів) та екскурсоводів (особливо зі знанням іноземних мов).
Під час круглого столу були досягнути домовленості щодо налагодження взаємовигідних партнерських відносин між туроператорами, представниками готельного і ресторанного бізнесу та закладами вищої і професійної освіти для підготовки фахівців відповідно до сучасних європейських вимог. Адже саме це є однією із запорук становлення Тернопілля як привабливого туристичного центру.
Завершився круглий стіл дефіле учнівського народного театру моди «Феєрія краси».

Останнє редагування 06.08.2019

Поширити