"Кременецькі гречані вареники" – один з елементів нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини

"Кременецькі гречані вареники" – один з елементів нематеріальної культурної спадщини Тернопільщини, який заслуговує на увагу, збереження та популяризацію.

У цьому пересвідчилися учасники виїзного засідання комісії з формування обласного переліку елементів нематеріальної культурної, які відвідали місто Кременець 15 серпня.

Саме в цей день, з ініціативи директора Кременецького краєзнавчого музею Андрія Левчука за участю носіїв цього елемента нематеріальної культурної спадщини, представників ЗМІ було здійснено фото та відео фіксування процесу приготування гречаних вареників, запис свідчень носіїв цього кулінарного елемента щодо рецептури, особливостей приготування тощо.

Ця подія мала на меті просування та збереження цінностей української кухні та культури. Вона включила в себе різноманітні заходи, такі як приготування гречаного вареника, дегустація страви, лекції про історію та традиції гречаного вареника, майстер-клас гончара Сергія Томашівського з виготовлення свистунців у формі вареників.

 Комісією було зафіксовано, що ареал побутування страви «Кременецькі гречані вареники» ‒ Південна Волинь, Кременецький район, м. Кременець, с. Підлісці, с. Жолоби, с. Стіжок, с. Антонівці, с. Велика та Мала Іловиця. Зазвичай цю страву готували "на Андрія" та як празникову під час різдвяно-новорічного святкування. Досі в родинах корінних кременчан готують вареники з гречаної муки з сиром.

"Примітно, що в Кременці налагоджене виготовлення і продаж для мешканців і гостей міста напівфабрикатів гречаних вареників. Крім того, відвідуючи туристичні об’єкти Кременеччини, можна придбати на згадку свистунці у формі вареників. Усі наведені факти свідчать про живучість елемента НКС «Кременецькі гречані вареники» та про заходи в громаді щодо його популяризації", - йдеться у висновку комісії.

 "Мабуть чи не кожне місто, містечко чи село Тернопільщини мають свою гастрономічну "родзинку", рецепт приготування якої передається з покоління в покоління та цілком може бути однією з туристичних принад на вітчизняній "гастрономічній мапі". Кременеччина не лише зберегла, але й популяризує самобутню і цікаву страву, яка заслуговує на те, щоб бути включеною до обласного, а то й – Національного переліку нематеріальної культурної спадщини", - каже директор департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк.

 

Довідково: У 2008 році Україною ратифіковано Конвенцію ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини.

Відповідно до Конвенції нематеріальна культурна спадщина означає (НКС) ті звичаї, форми показу та вираження, знання та навички, а також пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, які визнані спільнотами, групами та, у деяких випадках, окремими особами як частина їхньої культурної спадщини.

Нематеріальна культурна спадщина, що передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього оточення, їхньої взаємодії з природою та їхньої історії і формує у них почуття самобутності й наступності, сприяючи таким чином повазі до культурного різноманіття й творчості людини.

Поширити