Розвиток туризму у Тернопільській області у воєнний час: виклики та можливості

Про розвиток туризму в Тернопільській області: виклики, перспективи та можливості йшлося під час засідання "круглого столу", організованого департаментом культури та туризму обласної військової адміністрації.
Захід відбувся у співпраці з Тернопільським регіональним центром   підвищення кваліфікації, а його учасниками стали представники територіальних громад області.
Учасники інтерактивної дискусійної панелі обговорили широке коло питань щодо розвитку туризму у Тернопільській області у військовий час, зокрема йшлося про розробку локальних туристичних продуктів у громадах, модернізацію туристичної інфраструктури, особливості підготовки туристичних та екскурсійних програм, організацію надання екскурсійних послуг, обмін досвідом з реалізації проектів у туристичній сфері.
Звертаючись до присутніх, директор департаменту Світлана Байталюк окреслила основні тенденції розвитку сфери туризму області у 2022 році.
Зокрема, вона зазначила, що сфера гостинності Тернопільщини разом з іншими регіонами Західної України адаптовується до реалій роботи в умовах війни. У рамках Всеукраїнського проєкту ,,Надихнись Україною”, в умовах воєнного стану, у всіх населених пунктах області проводяться пізнавальні екскурсії з локальної історії для переміщених осіб, які тимчасово перебувають в регіоні.
Поряд з цим, працівники туристичного бізнесу (туроператори, екскурсоводи, перевізники, готельєри, ресторатори, громадські організації у сфері туризму тощо) є активними учасниками волонтерських проектів, служать у ЗСУ.
Представники Байковецької, Бережанської, Бучацької, Вишнівецької, Великоберезовицької, Заліщицької, Кременецької, Скалатської, Чортківської, Шумської територіальних громад поділилися досвідом організації заходів подієвого туризму у військовий час, створенням нових туристичних маршрутів, залученням до екскурсійної діяльності внутрішньо переміщених осіб.
Також присутні обговорили переваги участі в грантових проектах та використання можливостей кластерних моделей у туризмі, переваги утворення центрів туристичної інформації для популяризації туристичних продуктів, шляхи підвищення туристичної привабливості міст, сіл та селищ з огляду на його історико-культурну спадщину з використанням інтерактивних методів та інфраструктури для осіб з інвалідністю.
Директор комунального закладу ,,Залозецький краєзнавчий музей” Василь Ільчишин поділився з присутніми досвідом взаємодії влади, бізнесу і громадського сектору у формуванні туристичного бренду територіальної громади.
Начальник відділу туризму і охорони культурної спадщини управління економіки та залучення інвестицій Збаразької міської ради Руслан Підставка, виступив на тему: ,,Полікультурність як основа розвитку туризму у малих містах Тернопільської області (на прикладі досвіду Збаразької територіальної громади)”.

Поширити