ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ

02 грудня в приміщенні облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи з розробки «Стратегії розвитку туризму Тернопільщини до 2020 року». Робоча група до якої увійшли науковці, практики,керівники туристичних фірм та представники бізнесу області ознайомилась з напрацюваннями щодо проекту «Стратегії розвитку туризму Тернопільщини до 2020 року» і висловили свої пропозиції та зауваження щодо її реалізації. Презентацію по структурі Стратегії провела Палцан Мар’яна - секретар робочої групи та головний спеціаліст відділу досліджень та розвитку туристичної діяльності.


Назар Яворський – заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму зазначив, – «Спільними зусиллями фахівців з ТНЕУ та ТНПУ підготовлено якісно-новий стратегічний документ, який стане підґрунтям для написання «Програми розвитку туризму у Тернопільській області» на наступні роки. Маючи Стратегію ми зможемо розвивати туристичну інфраструктуру, конкурувати з провідними областями та представляти потужний потенціал Тернопілля, як на внутрішньому так і на міжнародному туристичному ринку».
Володимир Бурий – голова громадської ради при департаменті розвитку інфраструктури, транспорту та туризму подякував фахівцям з навчальних закладів за якісно підготовлений документ та запропонував створити «Туристичну асоціацію Тернопілля», яка стане дієвим механізмом щодо реалізації Стратегії. До складу асоціації включити туристичних операторів, готельєрів, рестораторів та інших представників туристичного бізнесу. «Туристична асоціація Тернопілля» зможе представляти інтереси області та претендувати на гранти, спілкуватись з інвесторами, які сьогодні хочуть говорити з осередком бізнесу, а не з владою», наголосив він.
Члени робочої групи озвучили свої пропозиції до Стратегії, зокрема: райони туристичних дестинаціїй розмежувати етнічно, не опиратися на аналітичну частину, оскільки вона є недостовірною через недосконалу систему звітування, провести інвентаризацію туристичних об’єктів та ініціювати створення «Туристичної асоціації Тернопілля».
Лариса Римар – голова громадської ради при облдержадміністрації звернула увагу на технічні недоліки Стратегії, зокрема, відсутність змісту документу. «Я вважаю, що механізм реалізації Стратегії потрібно розписати конкретно по роках, а також допрацювати розділ «Фінансове забезпечення реалізації концепції розвитку туризму та курортів у Тернопільській області», зазначила вона.
Ігор П’ятківський – завідувач сектору розвитку екологічної мережі, заповідної справи, екологічного моніторингу та біологічних ресурсів департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації запропонував включити екологічний туризму у всі дестинації, адже підгрунтя для розвитку екологічного туризму має уся територія області, а не окрема її частина. «На мою думку потрібно взагалі виділити екологічний туризм та написати його окремим пунктом в Стратегії», зауважив Ігор П’ятківський.
Тарас Демкура – віце-презедент з регіонального співробітництва ICC Ukraine, наголосив: «Вивчаючи досвід провідних країн, таких, як Грузія, Польща, Чехія, Словаччина, можу сказати що ми залишились далеко позаду. Неврегульовані функції влади перешкоджають роботі туристичного бізнесу. Нам потрібно навести порядок в структурі, замки, які перебувають у власності держави віддати в руки хорошому господарю. В світі уже давно знайшли рішення, як це зробити правильно з юридичної сторони. Пропоную включити фестивалі «Тернопільські дні моди», ретро - автомобілів «Золота підкова», які мають статус щорічних в календар туристичних подій області. Маючи унікальну автентичну Борщівську вишиванку, культурне надбання скульптора Георга Пінзеля ми плануємо подати їх до списку світової спадщини ЮНЕСКО, відповідно створити музей Борщівської сорочки в м. Тернополі та музей робіт Георга Пінзеля в м. Бучач. Я також прагну створити музей ретро - автомобілів. Ідей дуже багато, потрібна лише підтримка з боку влади», зазначив він.
Назар Яворський – заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму підвів підсумки зустрічі та повідомив, що наступне засідання робочої групи відбудеться 9 грудня 2015 року, де буде прийнято остаточний проект «Стратегії розвитку туризму Тернопільщини до 2020 року», з урахуванням усіх поданих пропозицій та зауважень.

 

Останнє редагування 04.12.2015

Поширити